Hormonen zijn chemische boodschappers die bijna elk proces in je lichaam regelen, zoals je humeur, energie, libido, honger, metabolisme, menstruatiecyclus, slaap en nog veel meer. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan dit elk deel van je lichaam beïnvloeden. Je kunt symptomen ervaren zoals stemmingswisselingen, acne, gewichtstoename, vermoeidheid, PMS, menstruatieklachten en nog veel meer.
Wat is een hormonale disbalans?
Hormonen transporteren door de bloedbaan en binden zich aan receptoren, kleine detectoren, die zich overal in het lichaam bevinden. De productie en afgifte van deze hormonen wordt gereguleerd door endocriene klieren. Een hormonale disbalans ontstaat wanneer de productie van hormonen verstoord is en je lichaam te veel of te weinig van een hormoon produceert. Je geslachtshormonen kunnen bijvoorbeeld uit balans raken wanneer het lichaam te veel van het hormoon oestrogeen en te weinig van het hormoon progesteron produceert, wat leidt tot PMS-symptomen en pijnlijke menstruaties.
Wat veroorzaakt het?
Veel verschillende dingen kunnen leiden tot een verstoring in de productie en afgifte van hormonen en een hormonale disbalans veroorzaken. Veelvoorkomende oorzaken zijn overmatige stress, slechte voeding, te weinig eten, overtraining, blootstelling aan hormoonverstoorders, gebrek aan (kwaliteits)slaap en hormonale anticonceptie.
Manieren om hormonen op natuurlijke wijze in balans te brengen
1. Verbeter je voeding
Voeding is zoveel meer dan alleen calorieën. Voeding is informatie voor het lichaam. Alles wat je eet, heeft invloed op de cellen in je lichaam. Alle organen van het spijsverteringsstelsel werken samen om het voedsel dat we eten af te breken tot voedingsstoffen die energie leveren en de werking van het lichaam ondersteunen en op die manier ook de productie van hormonen. Hormonen worden ook geproduceerd uit vetten en cholesterol, wat betekent dat de consumptie van gezonde vetten cruciaal is voor een optimale hormonale gezondheid. Daarnaast zijn ook eiwitten, koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen van belang.
Zorg voor uitgebalanceerde maaltijden die al deze voedingsstoffen bevatten om je hormonale gezondheid te ondersteunen.
2. Balanceer je bloedsuikerspiegel
Bloedsuiker geeft de hoeveelheid opgeloste glucose in het bloed aan. De waarden hiervan kunnen enorm fluctueren gedurende de dag, zo erg dat je soms op een bloedsuikerachtbaan terecht kunt komen, wat betekent dat je bloedsuikerspiegel veel pieken en dalen kent. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel gedurende de dag beïnvloeden onze slaap, stemming, huid, gewicht en immuunsysteem met het risico op vruchtbaarheidsproblemen of hartaandoeningen. Dit is wat er in je lichaam gebeurt na het eten van glucose: Glucosespiegels stijgen en de alvleesklier scheidt het hormoon insuline af. Insuline slaat overtollige glucose op in opslagplaatsen in het lichaam, waardoor het niet kan rondzweven en schade kan veroorzaken. Tijdens een glucosepiek stroomt glucose snel door ons lichaam en dit heeft schadelijke gevolgen, die ook de hormoonspiegels beïnvloeden. Langetermijngevolgen van een verstoorde bloedsuikerspiegel als gevolg van glucosepieken zijn acne, eczeem, onvruchtbaarheid en PCOS.
Manieren om je bloedsuikerspiegel in balans te houden, zijn het toevoegen van eiwitten en vetten aan je koolhydraten en bewegen na het eten.
3. Optimaliseer je slaap
Het lichaam regelt slaap via een complex systeem. Het is bedoeld om te draaien op het circadiaanse ritme, een biologisch ritme dat ongeveer 24 uur duurt. Dit is een intern proces dat slaapritmes reguleert en andere belangrijke processen ondersteunt, zoals je metabolisme, lichaamstemperatuur en hormoonafgifte. Wanneer het licht afneemt, zoals aan het einde van de dag hoort, komt er een hormoon genaamd melatonine vrij. Dit zorgt voor een langzame overgang van wakker zijn naar slaperigheid. Wanneer het licht weer toeneemt, zoals ‘s ochtends, neemt de melatonine af en schakelt het lichaam over van slapen naar wakker zijn.
Om een optimale hormoonafgifte te ondersteunen, kun je het beste 7-9 uur per nacht goed slapen. Je kunt dit ondersteunen door een regelmatige avondroutine en -ritueel te creëren, overdag te sporten, je laatste maaltijd ten minste 2-3 uur voor het slapengaan te eten en de inname van alcohol en cafeïne overdag te beperken.
4. Stress verminderen
Wanneer je stress ervaart, produceert het lichaam het hormoon cortisol, dat andere hormonen in het lichaam beïnvloedt. Cortisol is ons overlevingshormoon en het heeft voorrang op alle andere hormonen in stressvolle situaties. Cortisol heeft gunstige effecten op de korte termijn, maar chronisch verhoogde cortisolspiegels kunnen schadelijke effecten op de lange termijn hebben. Het is daarom enorm belangrijk om langdurig hoge cortisolspiegels te voorkomen, omdat dit leidt tot chronische stress. Tekenen dat je chronische stress ervaart, zijn gewichtstoename, een opgeblazen gevoel en constipatie, acne, moeite met in slaap vallen en doorslapen, een laag/geen libido, onregelmatige, uitblijvende of pijnlijke menstruaties en PMS.
Enkele nuttige manieren om stress te verminderen, zijn meditatie, journallen, (rustige) beweging, vaker ‘nee’ zeggen en ademhalingsoefeningen.
5. Verbeter de gezondheid van je darmen
De darmen helpen bij de vertering van het voedsel dat je eet, absorberen voedingsstoffen en gebruiken deze om je lichaam van brandstof te voorzien en te onderhouden. Een gezonde darm betekent dat er meer goede bacteriën zijn dan schadelijke bacteriën en dat de schadelijke bacteriën de goede niet overnemen. Goede bacteriën zijn essentieel voor de vertering van de voeding die je eet. Je kunt alle juiste voedingsmiddelen eten, maar als je darmen uit balans zijn, kan je lichaam moeite hebben met het opnemen van voedingsstoffen en kan je lichaam moeite hebben met het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
Hormonen raken uit balans als de gezondheid van je darmen niet optimaal is. Een reden hiervoor is dat voedingstekorten leiden tot een onevenwichtige hormoonhuishouding. Het microbioom speelt ook een grote rol bij de regulatie van het hormoon oestrogeen. Overtollig oestrogeen zou door de darmen moeten worden verwijderd als afval in ontlasting en urine. Dit is meestal niet het geval als je te maken hebt met een slechte darmgezondheid. In dit geval zetten bacteriën in de darmen oestrogeen terug in zijn actieve vorm en wordt het vervolgens weer opgenomen in de bloedbaan, wat resulteert in oestrogeendominantie. Oestrogeendominantie wordt geassocieerd met aandoeningen zoals PMS, pijnlijke menstruaties, endometriose, humeurigheid en vleesbomen.
Manieren om de darmgezondheid te verbeteren zijn het elimineren van ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen zoals suiker, bewerkte voedingsmiddelen en kunstmatige zoetstoffen, naast het toevoegen van gefermenteerde voedingsmiddelen, het toevoegen van vezels aan je dieet en het goed kauwen van je eten.
Een gezonde aanpak voor het in balans brengen van hormonen
Al met al is een evenwichtige hormoonbalans cruciaal voor het algehele welzijn, aangezien hormonen een essentiële rol spelen in verschillende lichaamsfuncties. Hormonale disbalansen kunnen leiden tot symptomen zoals stemmingswisselingen, vermoeidheid, acne en meer.
Hormonale disbalansen begrijpen omvat het herkennen van verstoringen in de hormoonproductie en -afgifte, vaak beïnvloed door zaken als stress, slechte voeding, overmatige lichaamsbeweging, blootstelling aan hormoonverstoorders en hormonale anticonceptie.
Om hormonen op natuurlijke wijze in evenwicht te brengen, moet je je richten op het verbeteren van de voeding, het in evenwicht brengen van de bloedsuikerspiegel, het optimaliseren van de slaap, het verminderen van stress en het verbeteren van de gezondheid van de darmen.